Artikelindex

U heeft vast wel eens een foto met uw telefoon of smart-phone gemaakt. En natuurlijk op het verkeerde knopje gedrukt zodat niet een foto maar een filmpje het resultaat was.

Is het dan niet leuk om deze stukjes film aan elkaar te plakken tot een geheel met zelfs een begin en een aftiteling? Met een muziekje eronder maakt het alles helemaal af.

Als we kijken onder de startknop ‘ Alle programa’s ’ van Windows vinden we een programma met de naam ‘Windows Live Movie Maker’.

Fig 1

Hiermee is het mogelijk van al die stukjes film een nette uitvoering te maken.

 

Windows Live Movie Maker.

Door hierop te klikken start het programma op.

Fig 2

In het rechter deel van het venster staat de tekst ‘Klik hier om video’s en foto’s toe te voegen’. Als we dit doen dan kan men uit de map waar een film is ophalen met selecteren en de knop [Openen]. Op deze wijze hebben we een stukje film geladen in het rechter deel van het venster.


Nog makkelijker is het ophalen van stukjes film door het te VERSLEPEN vanuit de map naar het venster van Movie Maker. In Movie Maker kan men de stukjes film verplaatsen om zo de juiste volgorde te krijgen, zodat er globaal een verhaal in komt.

Nu zie we ook dat er een gele tab 'Opties voor video' is bijgekomen.

Fig 3

De aan elkaar geplakte stukjes zijn te bekijken in het linker deel van het venster door op de knop afspelen te klikken. Aan de rechterkant zien we nu een cursor over de film lopen. Deze cursor kunnen we, even als in het linker deel, vast pakken verslepen om van daaruit de film snel verder te bekijken.

Bovenaan het venster zien we dat we in de tab ‘start’ bezig zijn. De andere tabs als Animaties, Visuele effecten zijn er voor de verfraaiing van de film.

Natuurlijk zit er ook wel delen film in die niet zo fraai zijn. Dit kunnen we eruit knippen door allereerst de tab ‘Bewerken’ actief te maken.

Fig 4


We gaan een startpunt instellen.

Zet de cursor op de plaats waar het begin moet zijn. Muisklik op Startpunt instellen en het startpunt is aangegeven, alles voor het startpunt is verwijderd. Hetzelfde is uiteraard mogelijk met het eindpunt instellen.

Zijn er nu delen van een film, die we kunnen gebruiken en bewaard moeten, dan kan dit met ‘Tool voor knippen‘ .

Fig 5

In het linker deel, de monitor kunnen we met de blok-loper het begin bepalen en vastleggen (klik op startpunt instellen), het eindpunt wordt vastgelegd door de loper de verplaatsen en te klikken op Eindpunt instellen. Nu nog de bewerking opslaan en het deel tussen begin en eind is bewaard.

We kunnen ook de film splitsen, vaak met de bedoeling om hier weer iets tussen te schuiven. Bijvoorbeeld een ander deel of stukje film om er een beter verhaallijn in te krijgen. Al doende hebben we op deze wijze de mogelijkheid een leuke film met een verhaal te knippen en te plakken. We kunnen zelfs tussen de stukjes film een foto plaatsen die dan net als een diashow wordt getoond.

 

Nu nog het geluid.

Fig 6

Per stukje film kunnen we het geluid aanpassen, zodat het geluidsniveau over de hele film dezelfde kan worden gehouden. Ook kunnen we het geluid afzwakken en het muziek wat meer in beeld brengen. Inderdaad is het hier ook mogelijk om er muziek onder te zetten.

Tab Start klik op ‘Muziek toevoegen’. Het venster Muziek toevoegen wordt geopend en kan er muziek worden geselecteerd knop [Openen].

Fig 7

Zet de cursor op de plaats waar het muziek moet starten. Net als bij het video monteren is er nu ook een groene tab ‘Opties voor muziek’. Hiermee is, net als het video gedeelte, het geluid(muziek) te bewerken.


Breien we er een begin en een eind aan, kijk dan eens naar Thema’s voor 1-klikfilms. Voor het bewerken van de tekst klikken we op het tekstgedeelte en tab ‘Opties voor tekst’ verschijnt.

Fig 8


Opslaan van de film.

Rest ons nog om het geheel te kunnen tonen. Voor we het kunnen opslaan moeten we eerst op tab Start zijn, daar zien we de knop [Film opslaan].

Fig 9Klik ook eens op het kleine driehoekje er onder, keuze te over. Afhankelijk van waar de film wordt afgespeeld kan men de film plaatsen op een dvd, computer, zelfs verzenden per email is een mogelijkheid.

 

 

 Laten we kiezen voor Computer.

Hierna wordt het venster Film opslaan geopend en na knop [Opslaan] is er een Windows Media video Bestand opgeslagen.

Fig 10

 

 

 

 

Veel plezier met het afspelen van uw film.