Veel inwoners hebben het financieel best lastig op dit moment. Om je heen hoor je dat mensen de kosten van een bibliotheek niet meer kunnen betalen en ook het kopen van boeken behoort niet (meer) tot de mogelijkheden.

Vandaar dat het initiatief is opgepakt om in de gemeente Heerenveen in openbare gelegenheden mensen de mogelijkheid te bieden om toch te kunnen lezen. Want lezen is niet alleen ontspanning maar heeft ook een educatief karakter. Het geeft iedereen de mogelijkheid om bijvoorbeeld nieuwe woorden te leren, algemene kennis te vergroten en wellicht ook mensen te helpen met meer informatie over gezond eten, hun hobby of misschien wel hulp geven bij het schrijven van een sollicitatiebrief. Boeken lezen kan het verschil maken.

   


DE BOEKENKIST.

Het initiatief is om in ieder wijkcentrum, MFC of andere openbare gelegenheid in Heerenveen en de omliggende dorpen een klein simpel ‘boekenkastje’ neer te zetten in de vorm van twee houten aardappelkistjes (gesponsord) die op z’n kant worden gezet. Hierin worden boeken met kaft geplaatst (dus geen weekbladen als Story, Weekend enz.) die mensen kosteloos thuis kunnen lezen. Het enige wat wordt gevraagd is dat de lener zelf weer een boek terugplaatst. Dit houdt namelijk de voorraad in De Boekenkist op peil.

Iedereen heeft wel een boek in huis dat niet meer gelezen wordt maar waar iemand anders ook interesse in kan hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld hobbyboeken zijn,  romans, detectives, Friestalige boeken, boeken over gezondheid, een managementboek, een reisboek of misschien zelfs een kookboek of een voorleesboek. Zo komt er ‘voor elk wat wils’ in de Boekenkist te staan.

De reden om het in een wijkcentrum of in een openbare gelegenheid te plaatsen is dat er dan toch iets van toezicht op is en de Boekenkist er netjes blijft uitzien.  Bovendien kan de beheerder een seintje geven, aan mij als initiatiefnemer, als er een minimaal aantal boeken in de Boekenkist staan. Als het goed is zal dit niet vaak gebeuren omdat er altijd weer een ander boek zal worden teruggeplaatst. Belangrijk reden is ook dat het weer er in een locatie geen invloed op kan uitoefenen en de boeken in goede staat blijven.  

De boeken kunnen in ieder willekeurige Boekenkist worden gehaald en ook weer worden teruggebracht. Hiermee is het rouleren van boeken verzekerd. Zo komt een boek uit de Boekenkist op de Greiden na verloop van tijd weer terug in de Boekenkist De Knipe bijvoorbeeld. Om ook recente boeken aan te kunnen bieden heb ik in eerste instantie contact gezocht met uitgeverijen. Zij omarmen het initiatief en willen wel regelmatig ook boeken voor de Boekenkist leveren. Deze worden gratis beschikbaar gesteld aan dit initiatief. Dit betreft nieuwe boeken die op de plank blijven liggen omdat het enkele overgebleven exemplaren zijn of zg recensie exemplaren. Meerdere uitgeverijen worden nog door mij nog benaderd.

 

 

REGLEMENT.

Bij de Boekenkist komt een reglement te hangen, desnoods op de boekenkist zelf, met wat de bedoeling is. Deze moet bestaan uit een minimaal aantal regels waar iedereen zich eenvoudig aan zal kunnen houden om de Boekenkist in stand te houden.

Mensen die regelmatig gebruik maken van de Boekenkist kunnen ook een ‘boekenwens’ neerleggen in de Boekenkist. Bijvoorbeeld als iemand vroeger eens een boek heeft gelezen en deze weer opnieuw wil lezen of iemand die een hobby heeft en een boek zoekt over deze hobby. Zo kunnen anderen gericht in hun boekenkast zoeken of ze het gevraagde boek in huis hebben en in de Boekenkist plaatsen. Alles uiteraard op vrijwillige basis. Dit bevordert het regelmatig bezoeken van de Boekenkist.

 

Het reglement zou het volgende kunnen omvatten:

  1. Alle boeken uit de Boekenkist kunnen gratis thuis worden gelezen.
  2. Voor elk geleend boek wordt er een andere teruggezet. (Dit mag een eerder gelezen boek uit de Boekenkist zijn maar ook een ander boek)
  3. De terugzette boeken mogen niet kapot zijn. (Niets zo vervelend als een boek waar een bladzijde uit ontbreekt)
  4. De boeken mogen in iedere willekeurige Boekenkist worden geleend of teruggebracht. (Boek geleend uit de Boekenkist in Nijehaske mag worden omgeruild in de Boekenkist Jubbega o.i.d.)

 

Wijkcentra, MFC’s of andere beheerders van openbare gebouwen kunnen hier aan meedoen. De Boekenkisten moeten liefst wel een groot gedeelte van de dag/vroege avond bereikbaar zijn.

Ideeën die dit initiatief tot een succes kunnen maken zijn uiteraard welkom. Voor vragen kan contact worden opgenomen met

Cora Cramer, Heerenveen,

tel: 0622934763 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.